طوفان الاقصی طومار هیبت پوشالی سخت و حیثیت دروغین نرم بانیان نظم موجود جهان را به هم پیچید و اینگونه مدارا با بنیان جور جهانی را در ذهن ها فرو ریخت و صف بندی حق و باطل را به میان خیابان های سراسر جهان کشاند و اینگونه پایه های نظمی صد ساله را به لرزه افکند.
هرچند طوفان الاقصی طومار نقشههای کهنه و تازه را به هم پیچید، اما در شرایط بزنگاهی لحظهای درنگ و سستی یا تردید و عافیتطلبی کافیست تا استکبار دوباره نظمی دیگر را به صد سال آینده تحمیل کند.تاریخ نشان داده، استکبار حتی میان خرابههای نظم پیشین نیز دست از طراحی برای بازسازی نظمی جدید به نفع خود نمیکشد.
نظم جدید جهانی در پی کنش فعالانۀ بازیگران آن معماری میشود؛ با فروریخت نظم پیشین، ضمن تحلیل دقیق ریزش کنگرههای کاخ ستمگران، باید بدون سستی و با ابتکار عمل غفلتهای تاریخی را جبران و نقشی موثر ایفا کرد
این چکیدۀ سخن سعید جلیلی در روزهای پساطوفان است که در مجموعه سخنرانیهای سعید جلیلی در دو ماه گذشته در جمع دانشجویان دانشگاههای زاهدان، کاشان، امیرکبیر، تهران، کرمان، قزوین، لرستان، مدرسۀ عالی شهید مطهری، سلسله جلسات حکمت سیاسی اسلام در قرآن و برنامۀ ثریا به تبیین آن پرداخت.
در ادامه، سیر این سخنرانیها را خواهید دید. چکیدهای از این تحلیل را در مقالۀ طوفان در بزنگاه میتوانید بخوانید.
بازخوانی آراء دکتر جلیلی در خصوص فرصتها و تهدیدها در سیاست خارجی و امنیت ملی
و حالا وقت نقشآفرینی است!
یک جهان فرصت،
یک ایران جهش،
هر ایرانی، یک نقش پرشکوه
بسم الله الرحمن الرحیم
انتخاب سیاسی انتخاب امتدادهاست. نظم پیشین جهانی امتداد انتخابی بود که با امساک جهان اسلام از انتخاب به آنها تحمیل شد. امروز روندها ما را دوباره به تقاطع انتخاب ها کشاندهاند؛ بزنگاهی که باید فعالانه دست به انتخاب جسورانه زد و پای پیامد آن ایستاد و برای امتداد آن آماده بود. انتخاب بدون حرکت انتخاب نکردن است. صرف انتخاب و حرکت هم به مقصد نمیرسد مگر آن که امتداد درست را شناخت و برای پیمودن آن مهیا بود.
این همان خطی است که سعید جلیلی در این روزها از آن سخن میگوید و از جماران و مدرسه البرز و پالایشگاه نفتوگاز و جمع عشایر تا نشست فناوری و اجتماع اهل سنت و جهاد دانشگاهی و یادبود دیالمه و صنایع کشتیسازی آن را امتداد میدهد. این گزارش از منطق سعید جلیلی در طرح انتخاب امتداد سخن میگوید و از نخی که نشستهای وی را به هم میدوزد پرده برمیدارد تا روشن کند آسیب سیاسی این سالهای انتخاباتها چگونه وظیفه سیاسی را بریدهبریده کرده است و چگونه باید به راز نیروی پرتوان عزم انقلاب اسلامی برگشت که خط آن تا امروز امتداد یافته و جور همه کمکاریها را کشیده تا از آنجا به تبیین شرایط امروز ما نسبت به تحولات جهانی بپردازد و روشن کند به چه باید چشم دوخت، چه باید مهیا کرد و برای چه باید آماده شد.
مهار تورّم متوقّف است به افزایش تولید و افزایش تولید، دست مردم است...
«و استکبروا فی الارض بغیر الحق و قالوا من اشد منا قوه». به آنها میگویی چرا؟ میگوید چون زور ما بیشتر است. این مال همین سال 2015 است. این مناسبات حاکم بر جهان است که آمده تعریف کرده «نحن اکثر اموالاً و اولاداً». چون پول و ثروت ما بیشتر است. این منطق قدیمی استکبار، امروز در جهان شکل گرفته.
«سؤال دیگری نبود؟» این را سعید جلیلی در دانشگاه یزد پرسید، وقتی به نظر میرسید پس از پنج ساعت گفتوگو پرسشها دیگر ته کشیدهاند. جلیلی جلسه را با یک مقدمۀ چند دقیقهای آغاز کرده بود و سپس تریبون را به دانشجویان واگذاشت تا سر حوصله بپرسند، سر حوصله شنیده شوند و سر حوصله پاسخ بشنوند. این الگوی همۀ #گفتوگوهای_چندساعته چند ماه اخیر در بیرجند و رشت و اصفهان یا در جمع دانشجویان شریف و شاهد است.
تبیین، تحلیل، اقدام سه محور این گفتوگوها بود که هر جا به تناسب هر پرسش گریزی به هر یک زده میشد؛ چه تبیین این غائله، تبیین شرایط کشور یا تبیین شرایط جهان؛ چه فراتر از تبیین، روش تحلیل مثل روش مواجهه با خطاهای سیاسی، روش تحلیل سیاست خارجی و چه حتی روش مواجهۀ درست بنیانی با اندیشهها؛ و چه سؤال پرتکرار این جلسات یعنی «چه باید کرد، چه میتوان کرد» و صحبت از وظیفه و حرکت دانشجویی و حکمت سیاسی امت شاهد، دولت سایه.
برخلاف آنان که نه زبان میفهمند نه زبانشان را میفهمند، حوصله نشان میدهد میتوان گفتوگو کرد، تبیین نشان میدهد میتوان به تفاهم رسید. جدل و یکهبهدو با یک یا دو توئیت ممکن است و سر و ته جلسه را با دو ساعت متلک پرانی میتوان جمع کرد، اما هدف پیش از اقناع، تفاهم است و بیش از اطلاعرسانی، آموزش است؛ آموزش نگریستن به مسائل، به سیاست خارجی؛ فراگیری روش بنیانی قضاوت اندیشهها یا تشخیص وظیفه. «اینها را باید در دبیرستان به ما میآموختند» این واکنشی است که در جمعهای مختلف از زبان برخی دانشجویان در انتهای این #گفتوگوهای_چندساعته شنیده میشد.
محتواها این جلسات را در این پرونده پیگیری کنید یا هشتگ #گفتوگوهای_چندساعته را در پیامرسانها دنبال کنید.
[تکمیل خواهد شد...]
فَقَدْ آتَيْنَا آلَ إِبْرَاهِيمَ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَآتَيْنَاهُم مُّلْكًا عَظِيمًا
به خاندان ابراهیم کتاب و حکمت دادیم و حکومتی سترگ دادیمشان.
«دولت سایه» همچون چهار سال گذشته، نشستهایی را به منظور بررسی کارشناسی برنامههای وزرای دولت جدید و ارائه راهکارهای مشورتی برگزار خواهد کرد.
گفتنی است این جلسات با حضور نمایندگان کارگروههای تخصصی و کارشناسان حوزههای مختلف، و به منظور ارائه مشورت جهت «تایید، تصحیح یا تکمیل» برنامهی دولت سیزدهم برگزار میشود و جمعبندی نتایج آن به مسئولین مربوطه ارائه خواهد شد.